Doorgaan naar hoofdcontent

Weer opstarten

Zo, dat is lang geleden dat ik hier wat gepubliceerd heb. 2 jaar. Vorig jaar was er teveel aan de hand om hier nog aan toe te komen. De moestuin zelf bijhouden was al een probleem, laat staan het bijhouden van een blog. We hadden een familielid die van crisis naar crisis ging en dus word je leven daardoor geregeerd. Maar dat is nu opgelost en kunnen we weer overgaan naar een normaal leven.

Eind vorig jaar heeft een buurvrouw met paarden haar paardenmest gedumpt op onze stukken moestuin. Een deel van de moestuin hebben we afgedekt gedurende het najaar en de winter. We hebben nu alles gefreesd, de vroege aardappelen zijn gepoot, de tuinbonen zijn gezaaid en de uien, sjalotten en knoflook zijn gepoot. De nieuw kasfolie is besteld en die moet deze week binnenkomen, want de huidige hoes is na 3 jaar en diverse stormen echt op.

Daarnaast gaan we het kleine stuk, welke ik nu doe samen met vriendin S, omzetten naar de methode van Charles Dowding, te weten de No Dig methode. Maar daarvoor heb je veel compost nodig. Dat hebben we op dit moment niet, want de compostbak die ik had aangeschaft had ik niet goed gevuld en dus is die nooit goed op gang gekomen. Maar een moeder van een collega van M had nog een compostbak over, dus we hebben er nu 2 en als de kasfolie vervangen is, kunnen de compostbakken een mooi plekje krijgen achter de kas en kan ik beginnen met het goed opbouwen van de compostbakken.

Om dat te kunnen doen moet er 50% groen en 50% bruin in komen. Groen is er in het drukke seizoen van de moestuin genoeg, maar bruin juist weer minder. Gelukkig heb ik in het najaar al bladeren verzameld en die zijn voor een deel al vergaan, maar voor een deel niet. Daarnaast gaan we ook onze koffieprut verzamelen en die ook op de composthoop gooien en ja dat is groen, maar goed voor de samenstelling. Dus dat moet goed komen, want nu heb ik de kennis en vorig jaar deed ik maar wat. Karton mag ook en daar we nu door de coronacrisis meer laten bezorgen, heb je ook meer karton.

Verder willen we de paden bedekken met vermalen hout tegen het onkruid en onze moestuinbuurman heeft rozenbottels en die heeft beloofd om alle takken aan ons te geven en S heeft een hakselaar en zo kunnen we het zelf maken. Dus dat is ook opgelost.

Van de voorraad stenen heb ik een omlijsting van ons zitgedeelte gemaakt. De stenen gebruiken we om afdekmateriaal op zijn plek te houden, maar zo is het een leuke opslagplek geworden.

Dus een goed begin. Op naar een succesvol seizoen. Volgende keer meer. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Aardbeienpuree invriezen

Aardbeienpuree invriezen Men neme aardbeien. Pureer de aardbeien met een staafmixer, aardappelstamper of in de blender. Doe de puree in bakjes, zakjes, ijsblokjehouder of potjes en vries deze in. Dit kun je gebruiken om snel ijs te maken of bijvoorbeeld een smoothie of milkshake te maken.

Recept aardbeiensaus

Aardbeiensaus Aardbeien schoongemaakt en van kroontjes ontdaan 60% van het gewicht van de aardbeien aan suiker. Potjes (voor 2,5 kg aardbeien en 1,5 kg suiker had ik 9 potjes nodig) Doe alles in een pan. Breng aan de kook. Vergeet niet geregeld te roeren om aanbranden te voorkomen. Laat 5 minuten doorkoken. Roer wederom geregeld om aanbranden te voorkomen. Zorg dat de schoongemaakte potjes warm zijn en leg de deksels (indien twist-off) in warm water. Vul de potjes tot ongeveer een cm onder de rand.  Warme deksels erop en aandraaien. Weck ze in kokend water 10 minuten.  Laat ze op zijn kop afkoelen. Voorzie ze van een label.