Doorgaan naar hoofdcontent

Dan al die teeltsoorten

Onze moestuin is 500 m2 groot en volgend jaar komt daar nog eens 400 m2 bij. Op die 500 m2 staat een kas van 6m bij 3m en 2m hoog. En de doelstelling is om het hele jaar zelf in onze groenten te voorzien en een deel van het fruit.

Dus wat doe je dan als je de ikkie bent. Lezen, bestuderen, internet afstruinen, filmpjes kijken, lijstjes maken oftewel, e maakt er een studie van. De leercurve is wel heel hoog, maar ook de enorme hoeveelheid ideeen die je krijgt en of je die allemaal ten uitvoer kan gaan brengen en of de wederhelft het daar ook mee eens is....... Dat is nog maar de vraag. En dan is het nog maar de vraag of het ook daadwerkelijk nut heeft en of het werk (of gewoon echt heel leuk blijkt te zijn).

Maar goed, de ikkie ging (en is nog altijd bezig met) de studie van de moestuin. Tsja en de eerste moeilijkheid was om al die soorten teelten uit elkaar te houden. Wat is een weeuwen, vrijster, zomer, herfst, winter, lente, extra vroeg, vroeg, normale teelt (en niet te vergeten de varianten hierop).

Het eerste wat je moet weten is dat de naamgeving van de teeltperiode verwijst naar de groeiperiode. Niet de zaai, niet de oogst, maar de groei. Dan is het gelukkig al makkelijker te begrijpen. Dan worden (late/vroege) lente, zomer, herfst en winter al een stuk duidelijk. Dan groeien ze.

Dan hou je de volgende nog over.

Weeuwenteelt:
Weeuwenteelt is bedoeld om te zorgen dat je voor de winter bijna uitgegroeid plant-plantjes hebt, wat je de winter door helpt, om in het vroege voorjaar de echte groei te laten plaatsvinden om zo in het vroege voorjaar zo snel mogelijk verse groenten te hebben. Het zaaien gebeurd dus in de herfst.  
Wanneer je zaait, verschilt per plant, daar de ene plant sneller ontkiemd en groeit dan de andere. En het overwinteren gebeurd in potjes in een kas. De reden van de potjes is, dat als de wortels de grond in gaan, ze als een gewone plant doorgroeien en dat moet je niet hebben.
Het schijnt een lastige teelt te zijn. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar dat gaat deze winter wel gebeuren. Mislukt het, dan is het niet erg. Dan heb ik er in ieder geval van geleerd.

Vrijsterteelt:
Bij vrijsterteelt zaai je na de winter. Hier komen de plantjes niet bijna tot stilstand, zoals wel gebeurd bij de weeuwenteelt in de winter. Wel is het zo dat bij vrijsterteelt het gewas wat later klaar is dan bij de weeuwenteelt, maar wel wat makkelijker is.

Normale teelt:
Dit is de gebruikelijke, natuurlijke teelt waar je zonder ingrijpen of extra werk het gewas kan telen.

Let bij alle teelten op het ras wat je kiest en of het de moeite waard is. Bij kolen kan het de moeite waard zijn, omdat die doorgaans veel last hebben van ongedierte. Bij de vervroegde teelt methodes ben kan je gewas al geoogst worden op het moment dat de plaagdieren de aanval openen.

Ben benieuwd of het de ikkie gaat lukken. De kennis is er, nu nog de praktijk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Aardbeienpuree invriezen

Aardbeienpuree invriezen Men neme aardbeien. Pureer de aardbeien met een staafmixer, aardappelstamper of in de blender. Doe de puree in bakjes, zakjes, ijsblokjehouder of potjes en vries deze in. Dit kun je gebruiken om snel ijs te maken of bijvoorbeeld een smoothie of milkshake te maken.

Recept aardbeiensaus

Aardbeiensaus Aardbeien schoongemaakt en van kroontjes ontdaan 60% van het gewicht van de aardbeien aan suiker. Potjes (voor 2,5 kg aardbeien en 1,5 kg suiker had ik 9 potjes nodig) Doe alles in een pan. Breng aan de kook. Vergeet niet geregeld te roeren om aanbranden te voorkomen. Laat 5 minuten doorkoken. Roer wederom geregeld om aanbranden te voorkomen. Zorg dat de schoongemaakte potjes warm zijn en leg de deksels (indien twist-off) in warm water. Vul de potjes tot ongeveer een cm onder de rand.  Warme deksels erop en aandraaien. Weck ze in kokend water 10 minuten.  Laat ze op zijn kop afkoelen. Voorzie ze van een label.

Weer opstarten

Zo, dat is lang geleden dat ik hier wat gepubliceerd heb. 2 jaar. Vorig jaar was er teveel aan de hand om hier nog aan toe te komen. De moestuin zelf bijhouden was al een probleem, laat staan het bijhouden van een blog. We hadden een familielid die van crisis naar crisis ging en dus word je leven daardoor geregeerd. Maar dat is nu opgelost en kunnen we weer overgaan naar een normaal leven. Eind vorig jaar heeft een buurvrouw met paarden haar paardenmest gedumpt op onze stukken moestuin. Een deel van de moestuin hebben we afgedekt gedurende het najaar en de winter. We hebben nu alles gefreesd, de vroege aardappelen zijn gepoot, de tuinbonen zijn gezaaid en de uien, sjalotten en knoflook zijn gepoot. De nieuw kasfolie is besteld en die moet deze week binnenkomen, want de huidige hoes is na 3 jaar en diverse stormen echt op. Daarnaast gaan we het kleine stuk, welke ik nu doe samen met vriendin S, omzetten naar de methode van Charles Dowding , te weten de No Dig methode. Maar daarvoor...