
Wegens wat dingen in de privésfeer zijn we eigenlijk niet meer goed op gang gekomen aan het eind van 2017. Maar niet getreurd, er is weer een nieuw moestuinjaar begonnen. En bij een nieuw jaar "horen" goede voornemens. En voor mij zijn dat dan doelstellingen.
Doelstelling 1: kleinere hoeveelheden telen, zodat niet alles in 1 x klaar is (moestuin bijhouden, oogsten en inmaken is teveel werk om dat naast het gezin en een verbouwing te doen met een krakkemikkig lijf).
Doelstelling 2: Komt voort uit doelstelling 1, efficiënter met de moestuin omgaan, dus slimmer onderhoud.
Doelstelling 3: Het hele jaar door verse producten uit de tuin.
Om deze doelstellingen te realiseren heb ik veel tijd doorgebracht in boeken en op het internet. Als die kennis heb ik in een document gezet en deze weer omgezet naar een zaaischema. Tot zover de theorie, nu nog de praktijk. Maar al lukt het niet, ieder jaar leer ik weer wat nieuws.
Voor januari hebben we in ieder geval op het schema staan:
- Koude bak bij het huis vullen met tuinaarde.
- Exhibition uien zaaien (vriendjelief wil grote uien kweken en die moeten zo snel mogelijk in januari er al in).
- 22 januari moeten de tuinbonen voorgezaaid worden in potjes. Kan ik de papa van vriendjelief vroeg blij maken met tuinbonen als het lukt.
- Kas wat opruimen en in gereedheid brengen.
- Fitting voor groeilamp ergens uit de bakken met electrazooi opduiken en plekje in huis ervoor inrichten.
- Zaden bestellen. Ik kom een heel eind, maar ieder jaar moet er toch het een en ander vernieuwd, uitgeprobeerd of vervangen worden.
En daar ik dit jaar in het bezit ben van een hogedruk inmaakketel en een weckketel moet het met de inmaak ook dik in orde komen. Voorraadkast is afgelopen week ingericht (het was schipperen vanwege de verbouwing), dus ik kan er nu bij, er is licht en het is opgeruimd en enkel nog maar voor voedsel en benodigde apparatuur en gereedschap. Dat wordt genieten dit jaar van een tot de nok toe gevulde voorraadkast met eigen limonadesiroop, jams, groenten in pot, pastasausen, kant-en-klare maaltijden, zuren en wat ik allemaal nog niet meer bedenk om te gaan doen.
Tot zover de voorbereidingen. Op naar het echte werk.
Reacties
Een reactie posten