Doorgaan naar hoofdcontent

De start van het zaaiseizoen 2018

Vandaag zijn de eerste zaadjes gezaaid. Dit heeft alles te maken met de doelstelling om 12 maanden per jaar verse groenten uit de tuin te kunnen halen.

Eigenlijk wilde ik het afgelopen weekend al doen, maar helaas, ik vond het toch wel zielig om de zaden aan zoveel kou bloot te stellen. En om voor die zaden nou mutsen, sjaals en sokken te gaan breien, ging zelfs mij een beetje te ver....... :-)

De eerste zaadjes die gezaaid zijn zijn de vroege tuinbonen. Vorig jaar heb ik een aantal tuinboonplanten laten staan om de tuinbonen te laten drogen. Deze heb ik vervolgens gesorteerd naar zaden uit de lobben met 5 of 6 tuinbonen, zaden uit lobben met 4 tuinbonen en de rest is weggegooid. Hierdoor ga ik proberen om de zaden van de tuinbonen te optimaliseren.
Nadat ik de zaden had geoogst, heb ik ze, op aanraden van de doorgewinterde medemoestuiniers, een paar dagen in de vriezer gestopt om zo eventueel ongedierte naar de ongediertehemel te sturen.
En vandaag mochten ze gezaaid worden.

De tuinbonen heb ik niet in de aarde gestopt, nee, ze zitten in wc rolletjes. Mijn medebewoners werden gek van de omvallende wc-rolletjes in de wc (ik had nog geen plek om te op te bergen), maar ik had zo toch maar mooi 26 rolletjes om te gaan experimenteren. Waarom wc rollen. Allereerst, je gooit ze toch weg en ten tweede, je kunt ze zo de grond in stoppen, met plantje en al, want het karton verteerd. Dus hebben de plantjes zo het minste last van verpoten.

De rolletjes heb ik aan de onderkant 2 cm ingeknipt op 4 plekken en zo dicht kunnen vouwen (zoals bij een kartonnen doos). Aarde erin, de zaden er in. En zie hier het resultaat.


Vervolgens vroege spinazie en veldsla gezaaid. Van ieder 2 rijen. En deze gemarkeerd met wat stukjes van een kapot bord. Een mens moet wat als de plantmarkeerbordjes nog in de moestuin liggen en ik die nog op moet halen. Links 2 rijtjes spinazie en daarnaast 2 rijtjes veldsla in wording.


En dat alles met mijn nieuwe zaaimaatje. Helemaal hierheen gevlogen vanaf China om mij dit jaar te helpen met zaaien. 


En ziehier, de vierkante meter moestuin die omgebouwd is tot koude bak. De start is er. Nu nog 2 weken wachten op het binnen zaaien en het in gebruik nemen van de groeilamp.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Aardbeienpuree invriezen

Aardbeienpuree invriezen Men neme aardbeien. Pureer de aardbeien met een staafmixer, aardappelstamper of in de blender. Doe de puree in bakjes, zakjes, ijsblokjehouder of potjes en vries deze in. Dit kun je gebruiken om snel ijs te maken of bijvoorbeeld een smoothie of milkshake te maken.

Recept aardbeiensaus

Aardbeiensaus Aardbeien schoongemaakt en van kroontjes ontdaan 60% van het gewicht van de aardbeien aan suiker. Potjes (voor 2,5 kg aardbeien en 1,5 kg suiker had ik 9 potjes nodig) Doe alles in een pan. Breng aan de kook. Vergeet niet geregeld te roeren om aanbranden te voorkomen. Laat 5 minuten doorkoken. Roer wederom geregeld om aanbranden te voorkomen. Zorg dat de schoongemaakte potjes warm zijn en leg de deksels (indien twist-off) in warm water. Vul de potjes tot ongeveer een cm onder de rand.  Warme deksels erop en aandraaien. Weck ze in kokend water 10 minuten.  Laat ze op zijn kop afkoelen. Voorzie ze van een label.

Weer opstarten

Zo, dat is lang geleden dat ik hier wat gepubliceerd heb. 2 jaar. Vorig jaar was er teveel aan de hand om hier nog aan toe te komen. De moestuin zelf bijhouden was al een probleem, laat staan het bijhouden van een blog. We hadden een familielid die van crisis naar crisis ging en dus word je leven daardoor geregeerd. Maar dat is nu opgelost en kunnen we weer overgaan naar een normaal leven. Eind vorig jaar heeft een buurvrouw met paarden haar paardenmest gedumpt op onze stukken moestuin. Een deel van de moestuin hebben we afgedekt gedurende het najaar en de winter. We hebben nu alles gefreesd, de vroege aardappelen zijn gepoot, de tuinbonen zijn gezaaid en de uien, sjalotten en knoflook zijn gepoot. De nieuw kasfolie is besteld en die moet deze week binnenkomen, want de huidige hoes is na 3 jaar en diverse stormen echt op. Daarnaast gaan we het kleine stuk, welke ik nu doe samen met vriendin S, omzetten naar de methode van Charles Dowding , te weten de No Dig methode. Maar daarvoor...