Doorgaan naar hoofdcontent

Moestuin stelt zich voor

Eigenlijk is onze moestuin nog niet voorgesteld.

Allereerst hebben we een aardappelveld. Dit veld hebben we sinds dit jaar. De reden dat we er aardappels in hebben gezet is omdat er een rotsoort onkruid staat, waar zelfs de ergste verdelgingsmiddelen niet helpen. Hoe het heet weten we niet, maar de heren van het moestuinencomplex weten dat je het niet weg krijgt. Enkel aardappels erin zetten helpt de hoeveelheid aanzienlijk verminderen. Dus dat hebben we gedaan.

foto van M's Moestuin.

In dat aardappelveld hebben we 4 soorten aardappelen. De vroege soorten Frieslander en Gloria en de late soorten Michelle en Texla. Texla is een late rode soort waar phytophtora oftewel de aardappelziekte geen vat op lijkt te krijgen. We testen hem dit jaar voor het eerst uit. Ook om te kijken of de smaak ons bevalt.

Direct tegenover dit veld hebben we nog een moestuin van zo'n 500 m2 waar de kas en de rest van de groenten en het fruit geteeld wordt.

Zo hebben we de kas waarin 3 soorten peper, 4 kleuren paprika's, 4 soorten tomaten, postelein (voor moederlief), aubergine, watermeloen, suikermeloen en komkommer staat. En uiteraard wordt deze ook gebruikt voor het voorzaaien, zowel in potjes als in de grond.

foto van M's Moestuin.

Aan de zijkant van de kas staan de stoksnijbonen en de kruiden (dille, kamille, komkommerkruid, maggieplant, 5 soorten munt, marjolein, thijm, koriander, e.d.) en rabarberplant.

foto van M's Moestuin. foto van M's Moestuin. foto van M's Moestuin.

Verder hebben we uiteraard een kolenafdeling met witte en rode kool, koolrabi, savooiekool, chinese kool, paksoi, spruitjes, spitskool, boerenkool en palmkool. Helaas heb ik alleen van de koolrabi foto's. Binnenkort even wat nieuwe maken.

foto van M's Moestuin.

Dan hebben we nog de wortelgewassen, te weten prei, rode en witte uiten (zaai en plant), sjalotten, bietjes, zomerwortelen en winterwortelen en een bijna mislukte poging om knoflook te kweken. Er staan er nog 5.......

foto van M's Moestuin.

Uiteraard ontbreken de vruchtgewassen niet. Dit jaar had ik zoveel tomaten opgekweekt dat ik ze maar buiten heb gezet als experiment. En nu staan er dus meer buiten dan in de kas :-) Verder hebben we augurken, pompoenen (dochterlief houdt van Halloween en wil ook eens pompoenen uitsnijden), maïs (ook op verzoek van dochterlief en lekker op de bbq) en courgettes. En ook van de suikermeloen en de watermeloen had ik 2 opgekweekte plantjes over, dus die hebben ook maar een bedje gekregen.

foto van M's Moestuin. foto van M's Moestuin.

Bladgewassen is een beperkte grootte, want er staat alleen spinazie in en er komt nog wat kropsla en ijsbergsla in om te vullen, maar eigenlijk zetten we die tussen de bonen. Daarbij heb ik dan wel bleekselderij en knolselderij daar neergezet als experiment om te kijken of ik die ook kan kweken.

Uiteraard ontbreken de peulvruchten niet. Dat zijn tuinboon, peultjes, capucijners, snijbonen, spekbonen, 3 soorten sperziebonen, wasbonen en het kloosterholtje. Kloosterholtje is een heel oud ras wat bijna niet meer geteeld wordt, behalve in de regio Noord-Oost Groningen en 1 iemand in Wageningen. Deze bonen worden in de peul aan een lijntje geregen en dan gedroogd. Om ze op te eten moet je ze dan weer weken en er een stoofpotje van maken. Nog nooit gedaan, maar dat gaat er dit jaar wel van komen.

foto van M's Moestuin. foto van M's Moestuin.

En dan last but not least, onze aardbeien van een ras wat al minimaal 60 jaar oud is. Grote, zoete aardbeien en een doordrager, dus vanaf mei tot en met ongeveer oktober (afhankelijk van het weer) hebben wij veel, heel veel aardbeien. De buurt geniet ervan, de familie, de boer die achter ons één van zijn akkers heeft, de mede moestuiniers snoepen ook mee en uiteraard wordt er jam gemaakt. Dit jaar ga ik, naast jam, ook nog andere manieren uitproberen om aardbeien te verwerken. We hebben er laatst 1 gewogen en die was 94 gram en zo groot als de palm van je hand. Er staan 380 planten :-D.

foto van M's Moestuin.

Tot zover het voorstelrondje van de moestuin. En nu moet ik de aardbeien (2 10 liter emmers van de eerste 120 planten nagenoeg vol) nog verwerken. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Aardbeienpuree invriezen

Aardbeienpuree invriezen Men neme aardbeien. Pureer de aardbeien met een staafmixer, aardappelstamper of in de blender. Doe de puree in bakjes, zakjes, ijsblokjehouder of potjes en vries deze in. Dit kun je gebruiken om snel ijs te maken of bijvoorbeeld een smoothie of milkshake te maken.

Recept aardbeiensaus

Aardbeiensaus Aardbeien schoongemaakt en van kroontjes ontdaan 60% van het gewicht van de aardbeien aan suiker. Potjes (voor 2,5 kg aardbeien en 1,5 kg suiker had ik 9 potjes nodig) Doe alles in een pan. Breng aan de kook. Vergeet niet geregeld te roeren om aanbranden te voorkomen. Laat 5 minuten doorkoken. Roer wederom geregeld om aanbranden te voorkomen. Zorg dat de schoongemaakte potjes warm zijn en leg de deksels (indien twist-off) in warm water. Vul de potjes tot ongeveer een cm onder de rand.  Warme deksels erop en aandraaien. Weck ze in kokend water 10 minuten.  Laat ze op zijn kop afkoelen. Voorzie ze van een label.

Weer opstarten

Zo, dat is lang geleden dat ik hier wat gepubliceerd heb. 2 jaar. Vorig jaar was er teveel aan de hand om hier nog aan toe te komen. De moestuin zelf bijhouden was al een probleem, laat staan het bijhouden van een blog. We hadden een familielid die van crisis naar crisis ging en dus word je leven daardoor geregeerd. Maar dat is nu opgelost en kunnen we weer overgaan naar een normaal leven. Eind vorig jaar heeft een buurvrouw met paarden haar paardenmest gedumpt op onze stukken moestuin. Een deel van de moestuin hebben we afgedekt gedurende het najaar en de winter. We hebben nu alles gefreesd, de vroege aardappelen zijn gepoot, de tuinbonen zijn gezaaid en de uien, sjalotten en knoflook zijn gepoot. De nieuw kasfolie is besteld en die moet deze week binnenkomen, want de huidige hoes is na 3 jaar en diverse stormen echt op. Daarnaast gaan we het kleine stuk, welke ik nu doe samen met vriendin S, omzetten naar de methode van Charles Dowding , te weten de No Dig methode. Maar daarvoor...