Eigenlijk is onze moestuin nog niet voorgesteld.
Allereerst hebben we een aardappelveld. Dit veld hebben we sinds dit jaar. De reden dat we er aardappels in hebben gezet is omdat er een rotsoort onkruid staat, waar zelfs de ergste verdelgingsmiddelen niet helpen. Hoe het heet weten we niet, maar de heren van het moestuinencomplex weten dat je het niet weg krijgt. Enkel aardappels erin zetten helpt de hoeveelheid aanzienlijk verminderen. Dus dat hebben we gedaan.

In dat aardappelveld hebben we 4 soorten aardappelen. De vroege soorten Frieslander en Gloria en de late soorten Michelle en Texla. Texla is een late rode soort waar phytophtora oftewel de aardappelziekte geen vat op lijkt te krijgen. We testen hem dit jaar voor het eerst uit. Ook om te kijken of de smaak ons bevalt.
Direct tegenover dit veld hebben we nog een moestuin van zo'n 500 m2 waar de kas en de rest van de groenten en het fruit geteeld wordt.
Zo hebben we de kas waarin 3 soorten peper, 4 kleuren paprika's, 4 soorten tomaten, postelein (voor moederlief), aubergine, watermeloen, suikermeloen en komkommer staat. En uiteraard wordt deze ook gebruikt voor het voorzaaien, zowel in potjes als in de grond.

Aan de zijkant van de kas staan de stoksnijbonen en de kruiden (dille, kamille, komkommerkruid, maggieplant, 5 soorten munt, marjolein, thijm, koriander, e.d.) en rabarberplant.

Verder hebben we uiteraard een kolenafdeling met witte en rode kool, koolrabi, savooiekool, chinese kool, paksoi, spruitjes, spitskool, boerenkool en palmkool. Helaas heb ik alleen van de koolrabi foto's. Binnenkort even wat nieuwe maken.

Dan hebben we nog de wortelgewassen, te weten prei, rode en witte uiten (zaai en plant), sjalotten, bietjes, zomerwortelen en winterwortelen en een bijna mislukte poging om knoflook te kweken. Er staan er nog 5.......

Uiteraard ontbreken de vruchtgewassen niet. Dit jaar had ik zoveel tomaten opgekweekt dat ik ze maar buiten heb gezet als experiment. En nu staan er dus meer buiten dan in de kas :-) Verder hebben we augurken, pompoenen (dochterlief houdt van Halloween en wil ook eens pompoenen uitsnijden), maïs (ook op verzoek van dochterlief en lekker op de bbq) en courgettes. En ook van de suikermeloen en de watermeloen had ik 2 opgekweekte plantjes over, dus die hebben ook maar een bedje gekregen.

Bladgewassen is een beperkte grootte, want er staat alleen spinazie in en er komt nog wat kropsla en ijsbergsla in om te vullen, maar eigenlijk zetten we die tussen de bonen. Daarbij heb ik dan wel bleekselderij en knolselderij daar neergezet als experiment om te kijken of ik die ook kan kweken.
Uiteraard ontbreken de peulvruchten niet. Dat zijn tuinboon, peultjes, capucijners, snijbonen, spekbonen, 3 soorten sperziebonen, wasbonen en het kloosterholtje. Kloosterholtje is een heel oud ras wat bijna niet meer geteeld wordt, behalve in de regio Noord-Oost Groningen en 1 iemand in Wageningen. Deze bonen worden in de peul aan een lijntje geregen en dan gedroogd. Om ze op te eten moet je ze dan weer weken en er een stoofpotje van maken. Nog nooit gedaan, maar dat gaat er dit jaar wel van komen.

En dan last but not least, onze aardbeien van een ras wat al minimaal 60 jaar oud is. Grote, zoete aardbeien en een doordrager, dus vanaf mei tot en met ongeveer oktober (afhankelijk van het weer) hebben wij veel, heel veel aardbeien. De buurt geniet ervan, de familie, de boer die achter ons één van zijn akkers heeft, de mede moestuiniers snoepen ook mee en uiteraard wordt er jam gemaakt. Dit jaar ga ik, naast jam, ook nog andere manieren uitproberen om aardbeien te verwerken. We hebben er laatst 1 gewogen en die was 94 gram en zo groot als de palm van je hand. Er staan 380 planten :-D.

Tot zover het voorstelrondje van de moestuin. En nu moet ik de aardbeien (2 10 liter emmers van de eerste 120 planten nagenoeg vol) nog verwerken.
Allereerst hebben we een aardappelveld. Dit veld hebben we sinds dit jaar. De reden dat we er aardappels in hebben gezet is omdat er een rotsoort onkruid staat, waar zelfs de ergste verdelgingsmiddelen niet helpen. Hoe het heet weten we niet, maar de heren van het moestuinencomplex weten dat je het niet weg krijgt. Enkel aardappels erin zetten helpt de hoeveelheid aanzienlijk verminderen. Dus dat hebben we gedaan.

In dat aardappelveld hebben we 4 soorten aardappelen. De vroege soorten Frieslander en Gloria en de late soorten Michelle en Texla. Texla is een late rode soort waar phytophtora oftewel de aardappelziekte geen vat op lijkt te krijgen. We testen hem dit jaar voor het eerst uit. Ook om te kijken of de smaak ons bevalt.
Direct tegenover dit veld hebben we nog een moestuin van zo'n 500 m2 waar de kas en de rest van de groenten en het fruit geteeld wordt.
Zo hebben we de kas waarin 3 soorten peper, 4 kleuren paprika's, 4 soorten tomaten, postelein (voor moederlief), aubergine, watermeloen, suikermeloen en komkommer staat. En uiteraard wordt deze ook gebruikt voor het voorzaaien, zowel in potjes als in de grond.

Aan de zijkant van de kas staan de stoksnijbonen en de kruiden (dille, kamille, komkommerkruid, maggieplant, 5 soorten munt, marjolein, thijm, koriander, e.d.) en rabarberplant.



Verder hebben we uiteraard een kolenafdeling met witte en rode kool, koolrabi, savooiekool, chinese kool, paksoi, spruitjes, spitskool, boerenkool en palmkool. Helaas heb ik alleen van de koolrabi foto's. Binnenkort even wat nieuwe maken.

Dan hebben we nog de wortelgewassen, te weten prei, rode en witte uiten (zaai en plant), sjalotten, bietjes, zomerwortelen en winterwortelen en een bijna mislukte poging om knoflook te kweken. Er staan er nog 5.......

Uiteraard ontbreken de vruchtgewassen niet. Dit jaar had ik zoveel tomaten opgekweekt dat ik ze maar buiten heb gezet als experiment. En nu staan er dus meer buiten dan in de kas :-) Verder hebben we augurken, pompoenen (dochterlief houdt van Halloween en wil ook eens pompoenen uitsnijden), maïs (ook op verzoek van dochterlief en lekker op de bbq) en courgettes. En ook van de suikermeloen en de watermeloen had ik 2 opgekweekte plantjes over, dus die hebben ook maar een bedje gekregen.


Bladgewassen is een beperkte grootte, want er staat alleen spinazie in en er komt nog wat kropsla en ijsbergsla in om te vullen, maar eigenlijk zetten we die tussen de bonen. Daarbij heb ik dan wel bleekselderij en knolselderij daar neergezet als experiment om te kijken of ik die ook kan kweken.
Uiteraard ontbreken de peulvruchten niet. Dat zijn tuinboon, peultjes, capucijners, snijbonen, spekbonen, 3 soorten sperziebonen, wasbonen en het kloosterholtje. Kloosterholtje is een heel oud ras wat bijna niet meer geteeld wordt, behalve in de regio Noord-Oost Groningen en 1 iemand in Wageningen. Deze bonen worden in de peul aan een lijntje geregen en dan gedroogd. Om ze op te eten moet je ze dan weer weken en er een stoofpotje van maken. Nog nooit gedaan, maar dat gaat er dit jaar wel van komen.


En dan last but not least, onze aardbeien van een ras wat al minimaal 60 jaar oud is. Grote, zoete aardbeien en een doordrager, dus vanaf mei tot en met ongeveer oktober (afhankelijk van het weer) hebben wij veel, heel veel aardbeien. De buurt geniet ervan, de familie, de boer die achter ons één van zijn akkers heeft, de mede moestuiniers snoepen ook mee en uiteraard wordt er jam gemaakt. Dit jaar ga ik, naast jam, ook nog andere manieren uitproberen om aardbeien te verwerken. We hebben er laatst 1 gewogen en die was 94 gram en zo groot als de palm van je hand. Er staan 380 planten :-D.

Tot zover het voorstelrondje van de moestuin. En nu moet ik de aardbeien (2 10 liter emmers van de eerste 120 planten nagenoeg vol) nog verwerken.
Reacties
Een reactie posten